Serieromaner kallas även för grafiska romaner och är i enkla ordalag en tecknad serie utgiven i bokform. I många fall rör sig om en samling serietidningar som sedan satts ihop till en bok som exempelvis Watchmen eller liknande. Då rör det sig alltså om kortare serier som givits ut tillsammans i en volym. Den mest kända figuren som finns i en serieroman är dock Colto Maltese som skapats av Hugo Pratt på 70-talet och som myntade begreppet grafisk roman eller serieroman. Om den tecknade serien direkt publicerats i en grafisk roman då brukar det kallas för original serieroman.
För den vuxna målgruppen
Något som visserligen inte alltid är en tumregel men som ändå är vanligt förekommande, är att serieromaner vänder sig till lite äldre ungdomar eller till och med till vuxna. Detta är också en anledning till att man hellre kallar det just för serieroman eller seriebok för att undvika begreppet “serietidning” som är mer för barn. Detta är på samma gång ett marknadsföringstrick från förlagen för att visa att det rör sig om en bok med pärm och limmad rygg så att man som vuxen ska slippa förknippas med en serietidningsläsare i 10-årsåldern.
Kända serieromaner
Serieromaner började sin resa i USA och Frankrike där de fortfarande är relativt stora. Det är också därifrån begreppet härstammar. Den första riktigt kända seriefiguren är som tidigare nämnt Colto Maltese som såg dagens ljus runt 1970, där han först figurerade tre år tidigare i en berättelse som hette “Balladen om salta havet”. Som du säkert hör på namnet rör det sig om en italiensk seriefigur som blev så omåttligt populär att han till och med blev TV-figur i animerade serier för att senare förekomma i långfilmer. Figuren och serieberättelserna är skapta för att främst tilltala den vuxna publiken även om vissa barn också älskar honom. Colto Maltese är en upptäcksresande som reser runt på de 7 haven. Colto föddes på Malta och var son till en engelsk sjöman och en kvinna från Sevilla med romskt blod. Figuren Maltese stöter ihop med alla möjliga intressanta människor under sina resor, bland andra Rasputin och den tyska friherren von Richthofen.
Anglosaxiska serieromaner
Andra författare som satt serieromaner på kartan är Alan Moore som bland annat har givit ut både Watchmen och From Hell; de båda kan även ses i filmform. From Hell blev en fenomenal skräckfilm med Johnny Depp och Heather Graham i huvudrollerna och handlingen utspelar sig på Londons gator och ska återge händelserna och morden som utspelades i 18oo-talets London när Jack Uppskäraren härjade fritt. Watchmen och From Hell tillsammans med en annan serieroman, “V för Vendetta” som också har blivit film, är alla skrivna av Alan Moore och hamnar under begreppet grafisk novell.
På senare år har även andra serieromaner kommit ut och behandlat livsfrågor och världens alla bekymmer på ett tecknat sätt. “A Suicide Bomber Sits in the Library” är ett exempel som dock har fått utstå så mycket kritik om stereotyper att den nu tagits bort efter mycket om och men.
Prova en svensk serieroman
Hur det än är så är det fortfarande mycket populärt att läsa serieromaner eftersom de behandlar allvarliga ämnen på ett enklare och ofta lite mer avslappnat sätt, i vissa fall med en allvarlig underton i som lämpar sig mer för äldre. Skulle du vara intresserad av en svensk seriebok kan du läsa “Vei” bok 1 och 2 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson.