Speldesign, grafik och olika spel

Allt eftersom teknikens framgång smittar av sig på allt som kommer i dess väg, är det självfallet naturligt att detta även gäller spel. Grafiken i spel har fått stor betydelse, inte minst på grund av alla de casinosidor på nätet som rotat sig och riktar in sig på krävande spelare som bara nöjer sig med det bästa. Det är då tacksamt att svenska spelutvecklare är så pass duktiga på att skapa en i särklass hög kvalité på grafiken, så att det finns få som går om dem. Speldesign har blivit ett hett ämne och en lukrativ bransch och man kan numera utbilda sig till speldesigner. Detta yrke ses dessitom ofta som en rejäl statussymbol, må du tro! Om du bara vill se en hårsmån av de spel, vars innehåll kantas av snygg grafik och hätfiga upplägg, ska du klicka dig vidare till detta spel och få dig en positiv överraskning.

Snygga grafiska spel

Om du är ett fan av dataspel och samtidigt njuter av fantastisk grafik när den är som bäst, finns det några exempel att läsa vidare om här.

Forza Horizon 3 – motorsportens gud

Har du en förkärlek för snabba bilar i högre utsträckning, är Forza Horizon 3 det optimala valet. Spelet är skapat för XBox One och har en fantastisk ljussättning och klara konturer så att du skulle tro att du stod mitt ibland dem. I det första spelet i serien Forza Motorsport satsades det stenhårt på att göra ljudeffekterna fenomenala, och att skapa så verklighetstrogna bilder som möjligt. Fortsättningsvis har de lagt ännu mer krut på ljus och grafisk skärpa och givit sina fans den ultimata grafiska kvalitén.

The Witcher 3: Wild Hunt

Om du vill ha ett bedårande vackert dataspel där du fullkomligt kan förlora dig i en sagovärld, ska du spela The Witcher 3: Wild Hunt. Bkom detta mästerverk står CD Projects – ett polskt företag som har gjort ett spel som får grafiken i Sagan om Ringen eller Narnia att framstå som trist. Här är action lika påtagligt som det estetiska, då du kan uppleva romantiska bilder med solnedgångar och blomstrande ängar, likaväl som du kommer att strida mot fruktansvärda drakar och på så sätt få en fulländad spelupplevelse från topp till tå.

Att läsa till spelgrafiker

Både på gymnasiet och inom yrkesutbildningar kan du utbilda dig till spelutvecklare. Vem vet, kanske du blir nästa geni att bringa lycka åt storföretag som NetEnt eller Yggdrasil. Livet som spelgrafiker är oerhört givande och roligt och det kommer sannolikt att finnas rejält med jobb i framtiden om branschen fortsätter växa som den gör. Detta jobb innebär dock inget vanligt 9-5 jobb och det innebär också att du måste spotta ur dig kreativitet på löpande band. Dock är de flesta spelgrafiker som klippt och skurna för sitt yrke och brinner för det ofantligt mycket.

Den senaste teknologin – raytracing

Raytracing kallas i svensk översättning för renderande strålföljningsteknik och är ett svårt och beräkningstungt sätt att tillverka en extremt realistisk grafik. Än så länge har det fått framgång i animationer och specialeffekter, men det förutspås kunna göra dataspel ännu bättre. Trots detta har många sett det som en fin utopi som man är tveksam till ska kunna fungera i sin helhet. Detta för att grafiken måste skapas i realtid – helst med 60 bilder/sekund.

Men nu verkar det se ut som om denna dröm har blivit verklighet genom ett grafikkort vid namn RTX som kostar tusentals kronor. Några spel som kommer att ha denna verklighetstrogna grafik är bland andra Battlefield V. Detta grafikkort har utvecklas tack vare den accelererande hårdvaruindustrin samt AI som tillsammans skapar många superhäftiga förmågor och möjligheter.

Kort och gott är raytracing något som spelar roll när man vill göra ett så realistiskt dataspel som möjligt, samt att hela spelmiljön och upplevelsen bidrar till en känsla som om man befann sig mitt inne i scenerna. Den som trodde att man hade nått kulmen av teknologi hade därmed helt fel.