Grafisk design och grafiska noveller

Grafiska noveller och serieromaner är längre tecknade serier i bok- och albumform. De säljs i bokhandlar och är till skillnad mot serietidningar mer seriösa och riktade till en mer mogen publik. Även om grafiska romaner består av tecknade bilder erbjuder de en komplexitet, längd och stil på samma nivå som konventionella romaner. På grund av denna högklassiga nivå är det viktigt att känna till grundläggande designprinciper inom grafisk design. Några bra råd och principer presenteras här för novellentusiaster.

Grafisk design: 4 tumregler

En bra grafisk novell behöver mer än en bra berättelse. Ju bättre grafisk design desto lättare blir det att fånga läsare och sälja en grafisk novell. Följande lista är en lämplig checklista att gå igenom inför beslut om grafiska designen:

  • Förståelig: Utan tvekan är grafisk design en konstform och ett personligt sätt att uttrycka sig. Dock en bra design behöver vara såväl estetisk som förståelig. Denna del är designers främsta färdighet, nämligen förmågan att kunna kommunicera effektivt mellan designen och mottagare/målgrupp. Tänk på att grafisk design är en metod för att kommunicera mellan läsare och designers.
  • Originell och unik: Att skapa en 100 procent unik design är utmanande. Dock kräver en serietidning roman originalitet för att undvika potentiella intrång i upphovsrätten. Sträva därför efter kreativitet och på samma gång sticka ut i konkurrensen. Ylva är ett exempel på någon som lyckats skapa en kreativ grafisk novell genom att teckna “drömska bilder av verkligheten”. Dessutom, ju mer kreativ ett litterärt verk är desto lättare kan den urskiljas bland alla andra. I fallet med tecknade noveller och romaner räcker det med att den visuellt sticker ut för att åstadkomma denna effekt.
  • Representativ: Stilen behöver även återspegla eller kunna representera företaget som publicerar och investerar i novellen.
  • Uppmärksamhet: Med en kombination av element som form, färg och typografi är det möjligt att skapa en tilltalande bild som effektivt fångar läsarens uppmärksamhet. Ännu bättre och ett steg längre är om designen lämnar långvariga intryck.