Den digitala grafiken

Digital marknadsföring är idag stort och utvecklas ständigt, vi använder det för stora events som t.ex. Euros groups, alltså EM-fotboll eller vilka andra produkter och händelser som företag och privata personer vill väck uppmärksamhet. Som ett välbehövligt komplement till de traditionella grafiska teknikerna, hör all form av digital grafik som blir alltmer dominerande, inte minst vid design av spel och mjukvaror. Digital grafik omfattas av animationer, webbdesign, ikoner och så vidare – det vill säga allt som har en direkt koppling till en programvara. Denna grafiska teknik är en nyttobärare som inte bara är till för att ge ett snyggt estetisk intryck och driva mer webbtrafik. Det handlar till större delen att förklara och illustrera olika processer. För att använda sig av och arbeta med digital teknik behövs oftast ett eller flera ritprogram som med sina gedigna och mångfasetterade funktioner, kan hjälpa till att skapa de mest avancerade och verklighetstrogna bilder och animeringar som sedan sätts i bruk där de gör nytta.

Ritprogram för digital grafik

Photoshop, Illustrator och Indesign är bara ett fåtal namn på ritprogram som ska skapa tryck och komplexa bilder. Detta är tre typiska program som konstskoleelever lär sig redan i början av sina studier och som används inom olika typer av design såsom mode, grafisk design och produktdesign. Inom marknadsföring är dessa program oumbärliga. Se bara i artikeln hur dessa program kan få fotomodeller att få en strålande hy när i själva verket den är full av acne, de kan få folk att se smalare ut och de kan avlägsna element och ersätta dem med nya. Även olika bilder kan slås ihop till en, och ju mer uppdaterade programmen blir, desto fler avancerade funktioner går att finna.

Vi omger oss konstant med digital grafik

Den digitala grafiken omhuldar oss alltmer tack vare den krävande utvecklingen som dessutom kräver mindre tid att utföra saker och ting. Att sitta och hand rita en tecknad film år ut och år in som på 50-talet, är numera ett minne blott. Nu görs animerade filmer med komplicerade program som ger en verklighetstrogen känsla, skarpa konturer och ett häftigt ljus. Media tar fasta på digital grafik för att förklara olika ting på ett mer lättbegripligt sätt, oavsett om det handlar om ett svårsmält ämne eller ett lättsamt sådant. För bara några år sedan var den digitala grafiken en aning mer statisk, medans den idag blir alltmer rörlig och dynamisk.

Förutom inom media är vi omgivna med digital grafik och teknik, inte minst i våra mobiler och surfplattor. Dagens mobila enheter blir alltmer krävande och klarar av den mest moderna grafiken i ett så pass litet utrymme. Dagens digitala grafik måste idag vara anpassad till mobila enheter eftersom de flesta använder sig mer av sin smartphone än den egna datorn.

Problemet med för tung grafik

Digital grafik i alla ära, men för mycket av det goda kan också skapa bekymmer, inte minst i form av dålig uppladdning eller krångel vid användning. Detta är saker att tänka på när man skapar en egen hemsida och vill låta folk ta del av den. Man bör därför inte bygga sajter med bilder och animeringar för bara en skärmstorlek, utan anpassa dem till olika storlekar. Samma princip gäller videor som inte bör uppta för mycket av bandbredden samt att de kan spelas på flera enheter.

AI – artificiell intelligens

Något som starkt är på frammarsch är den artificiella intelligensen som blir alltmer avancerad tack vare den digitala utvecklingen. AI har rotat sig både inom konstens värld samt i vården och industrin där den gör nytta. Den är så påtaglig att den numera har blivit en del av vår vardag. Inom AI blir förståelsen lättare mellan de elektroniska apparaterna och oss själva, när exempelvis språkförståelse och igenkänning av ansikten underlättar.

Dock har AI blivit ett hett diskussionsämne inom det etiska området när somliga menar att vi går för långt och att robotar eller viss teknik tar över de mänskliga egenskaperna, som i regel aldrig går att ersätta.