Översättning: Vibeke Emond
Förord: Vandana Shiva
ISBN: 978-91-86119-02-7
Sidantal: 288
Bandtyp: Hårdband
Utgivningsår: 2008
Pris: 189 kronor + frakt.

Mexikanska indianer som blir undernärda av att bara äta vitt bröd, trots att grödor som livnärde deras förfäder växer runt knuten. Smaklösa paprikor som skickas halvvägs runt jorden. Kunskap, traditioner och kultur som försvinner i takt med att storföretagens överförädlade utsäde konkurrerar ut de lokala varianter man tidigare odlat och gör bönder världen över beroende av bekämpningsmedel och konstgödsel. Det är några av konsekvenserna av dagens globala livsmedelsindustri.

Carlo Petrini, som är grundare av och ordförande för den internationella Slow Food-rörelsen, pläderar för maten som något njutbart och en källa till glädje, och pekar också ut vägen dit. Den går via fördjupad kunskap om varifrån maten kommer, om lokala traditioner och småskalig produktion. Den går via mat som inte suger ut och förstör vare sig miljön eller människorna som producerar den.

Vi måste helt enkelt se till att det vi äter är gott, rent och rättvist.

Till bokens svenska utgåva har den indiska fysikern, miljöaktivisten och Right Livelyhood-pristagaren Vandana Shiva skrivit förordet.