Choklad. En sann historia - Agerings Bokförlag

Översättning: Lisa Sjösten
ISBN: 978-91-86119-01-0
Sidantal: 288
Bandtyp: Hårdband
Utgivningsår: 2008
Pris: 189 kronor + frakt.


När de spanska conquistadorerna första gången satte läpparna till en kopp aztekisk choklad hade de beska bönorna redan använts av människor i över två och ett halvt årtusende, som dryck i bland annat ceremoniella sammanhang och under senare tider även som valuta. Choklad så som vi känner igen den – i sötad och fast form – har bara varit normen i drygt hundrafemtio år. Innan dess dracks den varm eller kall, utan socker men smaksatt med alla möjliga sorters kryddor – från chili och svartpeppar till vanilj och muskot.
Linné gav plantan namnet Theobroma cacao – ”Gudaspisen”, och under lång tid var drycken reserverad åt ädlingarna vid de europeiska hoven. Det fanns en mängd vitt skilda teorier i omlopp om chokladens effekter på hälsan, och boken ger oss även några smakprov på hur man har blandat till sin choklad under olika skeden av historien. 
Författarna Sophie D. Coe och Michael D. Coe har vinnlagt sig om att berätta en så ”sann” historia som möjligt, och detta innebär inte bara korrekt behandling av de allra tidigaste källorna. För att berätta chokladens historia går de till såväl botaniken och arkeologin som till språkvetenskapen. Vi får en inblick i hur choklad har odlats och odlas idag, och i bakgrunden till namnet – med en kort inblick i den fascinerande berättelsen om hur man löste hemligheten med mayaindianernas hieroglyfer. 
Sedan den kom ut första gången på engelska för tolv år sedan har Choklad – en sann historia varit det historiska standardverket om choklad.

”Genomgående exceptionellt intressant.”

– Washington Post

”En njutning, inte bara för ’chocoholics’ utan för alla som uppskattar levande och genomarbetat detektivarbete i bokform.”

– Gourmet

”En riktig godbit.”

– New York Review of Books